Magi Historia
Vi tror oss veta att historiens förste trollkarl uppenbarade sig för ca 4500 år sedan o berättelsen finns nedtecknad på en papyrusrulle som man funnit i en egyptisk gravkammare.

Enligt denna underhöll Farao Chops söner sin far med historier om fantastiska underverk. När det var Hardadafs ( Cheops yngste son) tur att tala så berättade han om en trollkar vid namn Dedi som levde i en annan del av landet.

Dedi var 100 år gammal och varje dag åt han massor av kött, femhumdra brödstycken och drack 100 sejdlar öl. Hans makt var så stor att han kunde sätte tillbaka huvudet på halshuggna människor och göra dom levande igen.

Farao Cheops blev så intresserad att han genast sände Hardadaf med två kunliga skepp för att hämta Dedi.

Trollkarlen som inte väntat sig så fint besök lät sig övertalas till att ge Cheops ett prov på sina krafter.

Väl framför Cheops blev Dedi erbjuden en straffånge som han skulle hugga huvudet av och sedan visa sin kraft på genom att göra honom levande igen.

Dedi berättade då att det var förbjudet att trolla med människor, men med en gås skulle det gå bra.

Trollkarlen högg huvudet av gåsen och plcerade kroppen i ena änden av en stor sal och huvudet i den andra. Sakta såg men de båda delarna dras mot varandra, för att slutligen smälta samman och åter få liv.

Konstycket gjordes om med en pelikan och en oxe.

Payrusen berättar om att Dedi fick ett lejon att följa honom som en hund, men denna del av papyrusen är ej komplett, så vi får inte veta hur detta gick till.

Dedis namn är den enda magiker vi känner till från denna tid, men säkerligen var han inte ensam; det fannsantagligen trollkarlar i Babylonien, Indien och Kina.

Bilder av okända trollkarlar finns dock från förhistorisk tid i form av grottmålningar.


Trollkarlen - Underhållare eller Djävulens hantlangare


Magi o religion var mycket nära förknippade under hela denna tid o långt fram till 300eKr, då kristendomen etablerades som en religion i romariket.

De Kristna prästerna förbjöd allt trolleri och i vissa av Europas städer var det helt förbjudet även som ren underhållning. Illusionister, jonglörer och akrobater var dåligt sedda ännu in på 1200-talet.

Vi känner dock till en magiker under den mörka medeltiden som klarade sig bra -- Det var Merlin, trollkarlen vid Kung Arthur Hov. Merlin förknippades, till skillnad från andra trollkarlar under denna tid, enbart med godhet.

En av hans mest berömda gärningar rör Stonehenge -- den välkända ringen av höga stenblock som finns i södra England.

Sägnen berättar att detta monument ursprungligen hörde hemma på Irland, men Merlin beslutade att det skulle flyttas till England.

Då inte ens hundra man skulle orka lyfta en enda av stenarna talade man om för honom att det var omöjligt.

Efter att ha undersökt stenringen en stund, uttalade Merlin en magisk ramsa och stenarna lyfte rakt upp ur jorden och flög till den plats där de står idag.

De flesta andra utövare av magi under denna tid ställdes inför rätta och straffades, ofta med döden. Under renssansen fick forskning o vetenskap ny fart.

En 1300-tals forskare vid namn Albertus Magnus samlade den tidens kunskap i ett stort uppslagsverk och skulle säkert kallats vetenskapsman idag, men på den tiden blev han ändå anklagad för häxeri och om sanningen ska fram trodde han nog på demoner, magiska formler och astrologi.

På 1500-talet sartade kyrkan genom inkvisitionsdonstolarna en formlig klappjakt på trollkarlar och häxor.

Människor brändes på bål för minsta misstanke om kontakt med det övernaturligaTrots alla dessa motgångnar fanns det hela tiden marknadsgycklare som utförde små trick här och där -- naturligtvis noggrant påpekande att det endast rörde sig om trick och skicklighet.

Några av de populäraste konsterna då var bägarspelet, ett avklippt rep som blev helt, diverse mynt och korttrick.

Skillnaderna jämfört med idag var som synes inte särskilt stora.


Reklam ett tveeggat vapen


Nästa stora förändring kom i början av 1700-talet, då trollkarlar började hyra teatrar för att ge trolleriföreställningar inför betalande publik.

Blandat med vanlig "skicklighetstrolleri visades även elektriska fenomen och spöken framkallades md hjälp av bildprojektorer.

Mycket få trollkarlar påstod sig vara i besittning av övernaturliga krafter och var det någon som påstod sig ha detta var det endast i avsikt att få reklam och dra ytterligare publik till sig.

Ett undantag var magikern Cagliostro, en charlatansom försökte övertyga sin publik om att han hade övernaturliga krafter genom att han t.ex kunde återuppväcka ett dött barn till livet ( i hemlighet bytte han ut det döda barnet mot ett levande). Cagliostro gjorde i början succé o tjänade sig en förmögenhet. Hans överdrifter ledde dock till slut till katastrof och det sägs att han dog utfattig i ett fängelse i Rom.

De föreställningar man gav föregicks ofta av riktiga reklamkanpanjer.

I början av 1800-talet kom illusionistenJohnHenry Anderson på idén att inleda sina föreställningar i en ny stad genom en stor parad genom stadens gator.

Detta var faktiskt början till de sedemera så vanliga cirkusparaderna. Anderson använde alltid mycket dyrbar utrustning i sina nummer.

Hans apparater var ofta tillverkade i guld och silver och trots att han tjänade massor med pengar gick det mesta till reklam och ny dyr rekvisita.

Anderson följdes av andra stora namn som Bosco, philippe, men det blev en urmakare som slutligen lyfte fram trolleriet till dess högsta höjder.
Robert - Houdin


Jean Eugene Robert-Houdin föddes den 7 december 1805 i Frankrike som son till en urmakare.

Med tiden övertog han sid feders rörelse och där skulle antagligen historien om Robert Houdin ha slutat om inte en stressad bokhandlare råkat ge honom en trolleribok istället för den om urmakeri osm han beställt.

Han blev genast intresserad och skaffade fler andra böcker och trickbeskrivningar. Houdin började träna jonglering och manipulation, som dåtidensmest kända trollkarlar utförde.

Han passade även på att se alla trollkarlar som kom till staden och försökte dra lärdom av alla deras misstag. Inom hemmets väggar började han så småningom framföra trolleriföreställningar med hjälp av hembygda magiska apparater.

Den 3 Juli 1845 gjorde han sin första officiella debut på en liten teater i Paris (den heter idag Theatre Robert-Houdin).

Den blev en katastrof! Han hade en fruktansvärd rampfeber och talade så fort att det nästan var omöjligt att förstå honom.

Trots detta fiasko fortsatte han o blev med tiden allt säkrare o skickligare.

Den riktiga succén kom dock inte förrän han började utföra tankeläsningexperiment tillsammans med sin son Emile.

Denne satt på en stol på scenen med förbundna ögon och beskrev föremål som någon ur publiken höll upp.

Förutom tankeläsningen utförde Robert Houdin förbättrade versioner av de flesta dåtida trollerinumren, samtidigt som han uppfann helt nya. Robert Houdin har fått epitetet " Den moderna magins fader", Han var den fösta som behandlade magi som en konstart och det är Houdin som sa de bevingade orden "En trollkarl är en skådespelare som spelar rollen av en trollkarl" Han rensade också ut allt ovidkommande krafs från genren och visade sina nummer i en stilren och enkel miljö, själv klädd som en vanlig gentleman av sin tid


I Robert - Houdinis fotspår --- Houdini


Robert Houdin inspirerade även en annan person, nämnligen Eric Weiss, född i budapest den 24 mars 1874.

Weiss växte upp i USA och blev intressead av trolleri genom Robert Houdins memoarer. han beslöt då att själv bli trollkarl och tog namnet Houdini.

Till att börja med annonserade han sig som en kortmanipulator, men riktigt känd blev han först som utbrytarkung.

Han turnerade i hela världen o brukade bryta sig ur polishandbojor, tvångtröjor och fängelseceller för att få reklam.

Ett av hans stora nummer gick ut på att han ble bunden till händer och fötter, inlåst i en kista som sänktes ner i vatten för att efter några minuter dyka upp oskadd o helt fri .

Hollywood intresserade sig för hans skicklighet och gjorde flera filmer med Houdini. Han var mycket vältränad för att klara sina utbrytningar.

En dag efter sista föreställningen kom en student fram och undrade om det var sant att Houdini kunde tåla slag mot magen utan att blinka.

Houdini svarade att så var fallet, varpå studenten utan förvarning gav honom några snabba slag. Hudini blev tagen med överraskning och han aldrig spänna magmusklerna för att skydda sig.

Slagen försosakde fruktansvärda smärtor men han fullföljde sina föreställningar den dagen och även dagen därpå. Först därefter tillkallades läkare.

Det visade sig att blindtarmen var spräckt och trots operation avled Houdini 52 år gammal den 31 oktober 1926.

Mer än 80 år efter sin död är Houdini en av världens mest omtalade och omskrivna trollkarlar